La 16 ani s-a mutat în Germania, la Borgholzhausen, unde locuieşte şi în prezent, alături de familia sa. Cu toate astea, Andrei Pavel a continuat să reprezinte România în toate turneele. A participat ca jucător la nu mai puţin de 16 ediţii ale Cupei Davis, menţinând România în elita tenisului mondial. De anul acesta funcţia sa s-a schimbat, devenind căpitan al echipei. A ştiut întotdeauna să îmbine pe teren show-ul cu seriozitatea, furând de la idolul său din copilărie, Ilie Năstase, spontaneitatea şi dorinţa. A spus prezent echipei de Cupa Davis a României timp de 16 ani, chiar dacă îşi lăsa în Germania soţia şi copiii.
A rupt rachete de ciudă şi a trezit ropote de aplauze şi hohote de râs când mai scotea câte o ghiduşie. S-a făcut remarcat prin eleganţa stilului de jos şi strălucirea backhandului. Aşa l-a cunoscut tenisul românesc şi mondial pe Andrei Pavel.
Un om în toată firea, cu suflet de copil, care la 35 de ani fără o săptămână s-a lăsat răpus de durerile la spate şi care îşi aduce aminte mulţumit de tot ceea ce a făcut în cariera sa.
„Cneazul”, aşa cum a fost poreclit, a luat primul contact cu racheta de tenis la şase ani, ca zece ani mai târziu să ia calea Germaniei pentru a-şi putea împlini un vis: să devină un adevărat profesionist în ceea ce face. Şi a reuşit.
Pe toate planurile. A stat la masa „bogaţilor” din tenisul mondial, luptând pentru onoare în faţa lui Andre Agassi, Andy Roddick sau Andy Murray. A cules nu mai puţin de nouă trofee la turneele ATP (deţine trei titluri la simplu: 1998-Tokyo, 2000-St. Poelten, 2001-ATP Masters Series Canada şi şase la dublu: 1998-Bucureşti, 2005-Kitzbuhel, 2006-Gstaad, Auckland, München, 2007-Barcelona). Tot în Germania a găsit-o pe soţia sa, Simone, cu care are doi copii.
Visul său, un meci de retragere la Bucureşti
Dureri