● Edward Lucas, The New Cold War - How the Kremlin Menaces both Russia and the West ("Noul Război Rece - Cum ameninţă Kremlinul atît Rusia, cît şi Occidentul"), Bloomsbury, 2008.
Acum vreo doi ani, mă minunam într-un articol de stilul coerent al textelor nesemnate din The Economist. Avansam chiar ipoteza că poate există un robot atotştiutor şi cu simţul umorului care scrie toată revista. Ca un făcut, la scurtă vreme am primit un telefon şi o voce cu accent britanic mi-a spus că e Edward Lucas de la The Economist şi că vrea să ne întîlnim ca să discutăm despre corupţia din România şi integrarea în Europa. Acum pot să mărturisesc că am avut emoţii: nu te întîlneşti des cu unul dintre coautorii Bibliei. În fine, m-am văzut cu dl Lucas, iar ipoteza robotului omniscient a fost definitiv spulberată. Dar nu mi-a părut rău. Am fost impresionat şi de omul din spatele maşinăriei. Spre deosebire de majoritatea ziariştilor străini care mă întreabă despre România, era informat despre ce se întîmplă aici, nu a trebuit să repet detalii despre procese şi blocaje, ci ne-am concentrat pe tendinţe generale. În plus, nu e genul de jurnalist bîntuit de relativisme prosteşti. Ştie limpede ce principii are şi nu-i e teamă să judece lumea cu ele. Discuţia a fost o plăcere. L-am regăsit mai tîrziu la Londra, la o conferinţă de la London School of Economics (LSE).
Din păcate, dl Lucas nu este un intelectual occidental la modă. Cum scrie pe copertă, de 160 de ani The Economist se luptă cu ignoranţa. Dar nu cîştigă. Acum vreo două săptămîni, mă uitam pe CNN la un tip cvasi-celebru în ramura academică a relaţiilor internaţionale şi care se bătea pentru dreptul Rusiei la un spaţiu vital. Zîmbea superior şi întreba retoric: ce părere am avea noi, americanii, dacă New Mexico s-ar desprinde din Uniune şi s-ar alătura unei alianţe ostile nouă? Evident, făcea o comparaţie cu frustrări