Plafonarea contributiilor, anul acesta, pe pilonul II de pensii ar putea insemna un minus de circa 2.000 de lei in contul fiecarui participant (in conditiile unei perioade medii de cotizare si pe un calcul bazat pe salariul mediu brut pe economie), a avertizat luni Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Masura ar afecta imaginea si relatiile internationale ale Romaniei si ar atrage reactii negative din partea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International (FMI), mai sustin administratorii de fonduri de pensii.
Potrivit Legii privind fondurile de pensii administrate privat (411/2004, cu modificarile ulterioare), nivelul contributiilor virate catre sistemul privat de pensii creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% in 2008 la 6% din veniturile brute ale participantilor in 2016. Contributia ar urma sa creasca astfel, de la 2% la 2,5% din venitul brut al participantilor la sistem incepand cu martie 2009, data care reprezinta runda de colectare aferenta lunii ianuarie 2009.
APAPR, care reprezinta asociatia administratorilor fondurilor de pensii private si a bancilor depozitare din Romania, a atentionat luni ca masura afecteaza atat interesele celor 4,6 milioane de participanti la acest sistem de pensii, cat si pe cele ale companiilor care administreaza fondurile de pensii.
Potrivit unor calcule estimative, plafonarea contributiilor anul acesta ar putea insemna cu circa 2.000 de lei mai putin in contul fiecarui participant la pilonul II. In opinia APAPR, masura va periclita imaginea si relatiile internationale ale Romaniei, amintind ca actionarii administratorilor de pe piata au facut investitii de peste 500 milioane euro in perioada 2007-2008.
Asociatia mai sustine ca masura ar atrage reactii negative din partea organismelor europene, a organizatiilor profesionale ale fonduril