Economia britanica s-a contractat in trimestrul patru intr-un ritm peste asteptarile economistilor, in conditiile in care criza financiara a paralizat industria bancara si a sporit presiunea exercitata asupra celorlalte sectoare economice.
Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii s-a redus cu 1,5% in perioada octombrie-decembrie 2008, aceasta fiind cea mai drastica scadere din 1980 incoace, a anuntat Institutul National de Statistica de la Londra, citat de Bloomberg. Anterior, economistii estimau o scadere de 1,2%.
Ministrul britanic de finante, Alistar Darling, a recunoscut dupa publicarea statisticilor ca declinul economic "a fost mult mai accentuat decat ne asteptam" si a sugerat ca aceste date ar putea forta guvernul sa renunte la estimarea privind o redresare a economiei in a doua parte a acestui an. In noiembrie, Darling preconiza o scadere de 1,25% a PIB-ului Marii Britanii in 2009.
"In prima jumatate a acestui an, rata scaderii economice s-ar putea mentine la un nivel ridicat", a declarat oficialul britanic.
Dupa aparitia statisticilor privind evolutia economiei britanice - care indica un al doilea trimestru consecutiv de scadere a PIB-ului, adica intrarea propriu-zisa in recesiune - lira sterlina s-a depreciat semnificativ in fata dolarului american, iar bursa londoneza a intrat din nou in declin.
Premierul Gordon Brown a dat in continuare asigurari ca guvernul va folosi "toate instrumente de care dispune" pentru a lupta impotriva crizei, in timp ce banca centrala ar putea demara curand un program de achizitionare de active de pe piata bancara.
Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei, a anuntat programul de cumparare de active, in conditiile in care reducerea dobanzii de politica monetara a esuat in a stimula creditarea si implicit refacerea economica.
"Este fara indoiala un peisaj sinistru", a declarat Ste