Casa de Cultura „George Enescu” din Reghin a gazduit joi, 22 ianuarie, prima editie a sezatoarei literar muzicala „La început a fost cuvântul” organizata de catre Casa de Cultura a Tineretului, Biblioteca Municipala „Petru Maior” si Muzeul Etnografic cât si Asociatiile Culturale „Mosteniri Muresene” , „ASTRA” si „Surorile Sus”. Cei prezenti au îmbracat straiele populare unde membrii Asociatiei „Mosteniri Muresene” din Nadasa, Pietris Vale, Sanmihaiul de Padure, Idicel Padure, Rusii Munti, Reghin si Brâncovenesti si-au facut simtita prezenta prin cântece si recitari de poezii. Totodata au fost prezenti si rapsozii populari colaboratori ai institutiilor de cultura din Reghin, printre care si Vasile Crisan.
În definitia populara, o sezatoare are loc de câte ori o femeie are de lucru si nu se poate deplasa la femeile celalalte si barbatii se duc atunci la ea acasa, în felul acesta ajutând-o sa finalizeze ce a început.
Acest obicei se pastreaza din ce în ce mai rar la sate si cu atât mai putin la orase, însa creatorii populari Valerica Frandas si Sorina Bloj au reusit sa reînvie atmosfera sezatorilor de odinioara. Miercuri 6 februarie, micul muzeu din incinta Casei de Cultura a Tineretului, înfiintat în martie 2007 de Valerica Frandas, a fost gazda unei sezatori la care au participat personalitati reghinene si tarani autentici de la Luieri si Baita. sezatoarea a început cu un moment de reculegere în cinstea regretatei Ioana Crisan, plecata mult prea devreme în lumea celor drepti. Dupa ce s-au facut prezentarile, fiecare invitat a luat cuvântul dupa care au început suetele ca între prieteni, despre ultimele barfe din municipiu. La sezatoare s-au mâncat boabe de porumb fierte, tarte coapte pe plita, cozonaci, caltabosi si s-a baut vin fiert si jinars de la Gurghiu. Femeile s-au întrecut în a-si demonstra deprinderile: Sorina Bloj a cusut goblenuri, Dana Fric