Regimul alimentar seafood ar putea cunoaste schimbari radicale in viitorul apropiat: incalzirea globala, alaturi de majorarea continutului de bioxid de carbon din atmosfera duc la diminuarea alarmanta a oxigenului in apele oceanice, iar acest lucru va provoca moartea formelor superioare de viata din ocean. Potrivit ecologistilor danezi, aria zonelor moarte din oceane ar putea creste in curand de peste 10 ori.
Cei 300 de ani de industrializare s-au facut simtiti. A crescut temperatura medie si cea maxima, au fost perturbate ciclurile climatice, iar utilizarea combustibilului mineral a inceput sa aiba repercusiuni asupra celei mai importante zone-tampon: oceanul planetar. Iar lucrurile nu se limiteaza la topirea ghetarilor si la posibilele modificari de curenti. Temperatura ridicata si majorarea concentratiei de bioxid de carbon conlucreaza, diminuand cantitatea de oxigen dizolvat, fara de care formele superioare de viata din apa nu pot supravietui, atentioneaza cotidianul rus Gazeta, citat de Agepres.
Algele verzi-albastre s-au dovedit in stare sa scurteze ciclul de fotosinteza, practic fara a mai asimila bioxidul de carbon din mediul inconjurator. Dupa cum au descoperit cercetatorii, acest lucru se intampla in apele sarace in ioni.
Gary Shaffer de la Niels Bohr Institute, impreuna cu alti colegi danezi si chilieni, au reusit sa proiecteze modul in care ecosistemul Terrei va evolua in urmatorii o suta de mii de ani, tinand cont de starea atmosferei, a oceanului, a depunerilor oceanice, a litosferei si implicit a biosferei incepand din 1765. Concluziile s-au dovedit putin imbucuratoare: in viitorul apropiat pestii vor ramane fara oxigen, coralii si buretii de mare - fara schelet, si unicii locuitori ai zonelor moarte vor fi fito- si zooplanctonul. Procesul poate fi observat deja la aceasta ora, in apele limitrofe poluate cu ingrasaminte