Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a aprobat ieri Protocolul National de Triaj al Pacientilor din Structurile pentru Primirea Urgentelor, pentru ca incidente similare cu cel de la Slatina, cand un barbat a murit dupa ce a fost plimbat mai multe ore intre sectiile Spitalului Judetean, sa nu se mai repete. De asemenea, in urma nefericitului incident, sapte cadre medicale au fost eliberate din functie sau le-a fost desfacut contractul de munca.
Documentul, aprobat ieri de ministrul Sanatatii, stabileste, pe de o parte, un model de triaj al cazurilor de urgenta care se prezinta in Unitatea de Primire Urgente (UPU), astfel incat prioritatea consultarii sa revina intotdeauna persoanelor aflate in starea cea mai grava. Pe de alta parte, sunt instituite si cinci coduri care stabilesc timpul maxim de la sosire pana la consultarea de catre primul medic. In functie de gravitatea situatiei, codurile pot varia de la zero la 120 de minute. Ministrul Bazac a motivat aprobarea acestui protocol prin faptul ca este nevoie de "reguli si norme clare in spitale, numai astfel se poate exclude pe viitor pericolul repetarii unor cazuri precum cel de la Slatina".
In urma incidentului de la Slatina, la care facea referire ministrul Sanatatii, cand un barbat de 63 de ani a fost plimbat timp de patru ore intre mai multe sectii ale Spitalului Judetean de Urgenta Olt fara ca vreun medic sa il consulte, sapte cadre medicale au fost destituite. Astfel, directorul executiv al Directiei de Sanatate Olt, Marilena Madan, si managerul Spitalului de Urgenta Olt, Florian Dumitrescu, au fost eliberati din functie. Directorului medical al spitalului, Ion Bratoi, si celor trei medici de garda si asistentei-sefa de tura le-au fost desfacute contractele de munca.
Aceste decizii, luate in noaptea de vineri spre sambata de o comisie condusa de ministrul Sanatatii, sunt contes