S-au dus vremurile în care poveştile bunicilor mângâiau copilăria şi visele copiilor. Acum sunt la modă violenţa, personajele de desene animate monstruoase, roboţii-terminatori, Robot Boy, Ben 10, Gemenii Cramp… Îngrijorător este faptul că acestea predomină în programele TV dedicate micuţilor, influenţând dezvoltarea lor.
Ultimul studiu realizat de studenţii Facultăţii de Sociologie din Bucureşti, comandat de reprezentanţii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CAN), a evidenţiat statistici îngrijorătoare. Posturile de desene animate difuzează în medie 20 de acte de violenţă pe ora de emisie, cea mai difuzată violenţă fiind cea de tip fizic. Din acealaşi studiu reiese că postul de desene animate cel mai agresiv este Cartoon Network, care difuzează în medie 27 de acte de violenţă pe oră, adică aproximativ unul la două minute, urmat de Jetix şi Minimax. La cel din urmă, care emite şi în România, calomniile, înjurăturile, scandalul sunt la loc de cinste, iar la Jetix, de exemplu, pe lângă violenţa fizică şi verbală, copiii „se călesc“ de la vârste fragede cu calomniile, exploziile devastatoare, accidentele extrem de dure. Topul violenţei în desene animate este ocupat de „Spioanele“, „Marsupilami“ şi „Alpha Teens on Machines“. La Cartoon Network, cele mai vizionate sunt fetiţele Powerpuff, dar şi personajele care ne-au mângâiat copilăria - Tom şi Jerry sau Scooby Doo.
Copiii, la psihoterapeut
Nici micuţii doljeni nu au rămas imuni la influenţa desenului animat violent difuzat pe micile ecrane. „Desenele animate stresează, vin cu violenţă la pachet“, au spus psihologii. „Dobitocule, tâmpitule, handicapatule, am să te distrug, îţi rup fălcile!“ este doar una dintre replicile personajelor de desene animate difuzate de canalele TV dedicate copiilor. „În ultima săptămână am avut la terapie numeroşi copii. Doar într-o zi am avut ca «pacienţi»