"Raed Arafat a venit sa studieze medicina in Romania din pura intamplare: a fost prima tara, dintre cele in care isi depusese dosarul, care l-a acceptat la studii medicale."
O intamplare care a adus in Romania un om, care plecand de la nimic, a reusit sa dezvolte un sistem functional de stat.
Cum a reusit? Cu ajutorul pompierilor si a donatiilor internationale. Impotriva sistemului sanitar care a vrut continuu sa-l desfiinteze. De ce? Pentru ca nu era din sistem.
"Nu v-ati gandit niciodata sa ramaneti in Marea Britanie, in Elvetia, tari care au o alta deschidere si alte posibilitati pentru aceasta meserie? Nu aveam de gand sa raman in Romania, dar, odata ce am inceput proiectul SMURD, nu mai plec, pentru ca nu las ceva inceput si neterminat. Si cum ceea ce am inceput este foarte greu, e aproape imposibil de terminat intr-o viata de om."
Nu prea seamana a mentalitate romaneasca. De fapt, nu este. Aducerea lui Raed Arafat in Guvern de catre Premierul Tariceanu si pastrarea lui de catre Guvernul Boc este una dintre putinele masuri coerente si pe termen lung ale Puterii. Si poate singura sansa a sistemului medical de reformare.
Pacat ca in cei aproape 20 de ani nu a fost creata, nu s-a dezvoltat, o clasa de personalitati de acest fel in randul personalului bugetar. De la directori de scoala la prefecti sau manageri de spital, judecatori sau politisti. Iar cei care au reusit sa-si faca treaba onest, eficient si responsabil sunt niste ilustri necunoscuti. Pentru ca intr-un mod pervers noi nu vrem sa ne recunoastem valorile, actuale sau trecute.
Mai mult, cand cineva le recunoaste e acuzat de populism si de interese politice. Raed Arafat a salvat sute, poate mii de vieti, noi l-am tinut ani de zile ca sa-i dam cetatenia romana.
Inca nu e contestat. Inca. Daca o sa incerce sa reformeze sistemul medi