Instalaţiile eoliene şi solare înseamnă investiţii, dar ele sunt rentabile pe termen lung
Un singur devean are instalată o turbină eoliană personală care produce curent electric.
Cei care beneficiază de instalaţii solare sau eoliene au toate motivele să fie optimişti, într-un context global de criză a resurselor. Deveanul Dan Ivan şi-a instalat, anul trecut, o baterie de panouri solare destinată producerii apei calde menajere.
„M-a costat 2000 de euro. Îmi asigură apa caldă suficientă pentru trei oameni. Din luna mai până în noiembrie, nu am plătit niciun leu pentru gaz sau curent ca să am apă caldă. Intenţionez să îmi suplimentez instalaţia solară cu încă patru panouri pentru a obţine şi în timpul iernii o reducere a consumului de gaz cu 30 la sută”, a povestit deveanul. Mircea Popan este pionier în materie de energie eoliană în judeţ. “Am un sistem hibrid format dintr-o baterie de panouri fotovoltaice şi o turbină eoliană. De la o viteză a vântului de 2,7 m/s, atât cât e necesar să mişte iarba, turbina eoliană produce energie. Pe acest sistem îmi asigur 85 la sută din necesarul de energie electrică pentru iluminatul din sediu, alimentarea a trei calculatoarele şi a aparaturii electrocasnice pe care o am la birou“.
Pe aripile vântului
Restul de 15 procente îl obţine prin metode clasice, cu un generator electric pe combustibil. „Implementarea sistemului eolian m-a costat cu ceva peste zece mii de lei. Factura mea la energie electrică a devenit însă apropiată de zero. Paradoxal, dar ca să-mi asigur independenţa energetică sută la sută, costul ar fi cel puţin egal cu cel pe care l-am plătit până acum. Un sistem la cheie cu panouri solare fotovoltaice, turbină eoliană, baterii acumulatori cu ciclu profund, care pot furniza energie electrică câteva zile fără aport de la panourile solare sau turbina eoliană, poate ajunge la un pr