Ferestrele pictate şi formele nonconformiste sunt noile trenduri ale faţadelor. O clădire după modelul creaţiilor lui Gaudi din Barcelona este cea mai nouă vedetă din peisajul urbanistic autohton. În Bucureşti au început să apară blocuri cu faţade mai puţin obişnuite. Tiparul pare a fi cel practicat de mulţi ani în marile oraşe europene, unde clădirile viu colorate atrag mii de turişti an de an.
După Revoluţie, investitorii străini au adus modelul imobilelor cu geamuri fumurii, strecurând astfel de clădiri chiar şi printre imobile cu o arhitecură valoroasă.
Lucrurile nu sunt pe cale să se schimbe, însă construirea a câte unui imobil colorat, cu personalitate, este binevenit în peisajul urbanistic.
„Îmi încântă privirea“
Atenţia trecătorilor este atrasă, iar oamenii cred că faţadele nonconformiste pot schimba radical şi aspectul zonei în care acestea sunt situate.
„De pe tot traseul meu cu autobuzul 282, clădirea aceasta cu flori imense pe geamuri îmi încântă privirea ori de câte ori trec prin dreptul ei“, a spus Georgeta Mihu, bibliotecară. Ea vorbeşte despre o clădire de birouri din apropierea Pieţei Charles du Gaulle.
Arhitectură inspirată din creaţiile lui Gaudi
Cea mai îndrăzneaţă arhitectură o are însă un imobil ridicat recent pe strada Siriului din sectorul 2 al Capitalei. Construcţia are cinci etaje şi este unică în România. „Am înţeles că imobilul este inspirat din creaţiile lui Gaudi şi din capodoperele lui Hundert Wasser.
Aceste tipuri de construcţii sunt experimente, iar acestea sunt binevenite atât timp cât proporţiile ineditului nu depăşesc limitele realităţii“, a declarat, pentru „Adevărul“, arhitectul Emil Popescu.
Pentru finisaje, constructorii au folosit bucăţi din gresie şi marmură, cărămidă, tuburi, toate aşezate într-un