Mai multe firme mai mici sau mai mari de pe ambele coaste ale oceanului Atlantic au anuntat deja ca intentioneaza sa scurteze saptamana de lucru ca o alternativa disperata la mentinerea surplusului de oameni.
Unul dintre ultimele anunturi de acest gen a fost al companiei de consultanta KMPG, care le-a recomandat celor 11.000 de angajati ai sai sa accepte oferta de a-si lua o pauza pe model sabatic, platita partial, sau sa lucreze numai patru zile pe saptamana pentru a reduce in acest fel costurile cu angajatii.
Mai mult decat atat, o parte dintre gigantii din automotive printre care cei de la General Motors, Honda si BMW au redus deja orele de lucru. Honda, spre exemplu, a inchis deja temporar productia in unele fabrici, potrivit site-ului manangement-issues.com. Companiile din productie nu sunt insa singurele care au luat astfel de masuri. De fapt, potrivit datelor biroului american de statistica a muncii, numarul angajatilor care lucrau in regim full-time, si care acum lucreaza mai putin de 35 de ore pe saptamana din cauza conditiilor nefavorabile prin care trec companiile, a crescut cu aproape trei sferturi, de la 1,49 milioane pana la 2,57 milioane, de la inceputul anului trecut si pana in noiembrie.
Multe dintre firmele de avocatura din California au concediat deja avocati sau au redus numarul orelor de lucru, potrivit site-ului lawjobs.com. De asemenea, companii care activeaza in domeniul tehnologiei, precum Dell, permit angajatilor sa-si ia liber fara sa fie platiti, in timp ce altele au facut deja transferul la saptamana de lucru de patru zile.
Exista semne ca aceste schimbari au ajuns si in sectorul public, primarul din Altanta, Shirley Franklin, reducand recent cu 10% salariile si orele de lucru a 4.600 de angajati pentru a preintampina un buget deficitar.
Pe de alta parte, angajatilor de la o fabrica Bosch din Franta li