Dacă vă place să lucraţi cu oamenii şi sunteţi în căutarea unui job, postul de consilier în carieră, din domeniul resurselor umane, o să vi se potrivească ca o mănuşă. Sursa: NorthFoto
Cei care au un astfel de loc de muncă au ca principale responsabilităţi să ajute persoanele să-şi găsească un job care să li se potrivească sau să-i înveţe cum să-şi dezvolte cariera.
„Unui consilier în carieră trebuie să-i placă în primul rând să ajute oamenii, să stea de vorbă cu ei, ca astfel aceştia să găsească singuri soluţiile de care au nevoie. O astfel de persoană trebuie să-i prezinte clientului informaţiile tehnice care pot fi utile pentru a obţine rezultatele dorite la locul de muncă. Clientul învaţă astfel să-şi «acceseze» resursele pe care el le are, dar pe care nu reuşeşte să şi le folosească“, explică Eduard Ezeanu, consilier în carieră.
Cursurile şi certificatele nu ajută foarte mult
Cei care vor să obţină un astfel de post trebuie să fie capabili să lucreze cu oamenii şi să înţeleagă piaţa de resurse umane. Cei mai buni consilieri în carieră activează în zona de recrutare, selecţie şi resurse umane. „Cursurile şi certificatele sunt secundare, contează mult mai mult cunoaşterea pieţei muncii. Este nevoie de o cunoaştere bună a felului cum învaţă adulţii. De asemenea, este importantă experienţa în training. O facultate de psiholo gie poate fi folositoare pentru un consilier în carieră“, este de părere Eduard Ezeanu.
O şedinţă de consiliere de o oră - o oră şi jumătate începe de la 20 de euro şi poate ajunge până la 200 de euro, sumă care poate să varieze în funcţie de experienţa consilierului şi de nivelul clientului. „Preţul specific al unei şedinţe de consiliere depinde foarte mult de experienţa pe care o are specialistul în carieră, dar şi de reputaţia acestuia. Pe de altă parte, o şedinţă cu un elev sau s