"Corelatii vodoo in neurostiintele sociale" este titlul unui studiu recent care plaseaza o bomba sub unul dintre cele mai active si mai bine finantate domenii ale stiintei despre creier. Peste 50 de articole publicate in reviste stiintifice de prestigiu sunt demontate, acuzate de greseli de metodologie sau calcul. Si unele dintre cele mai spectaculoase rezultate ale ultimilor ani privind functionarea creierului uman sunt puse sub semnul intrebarii.
Este pus sub lupa un intreg domeniu: nou, incitant, bine finantat: neurostiintele sociale. Este vorba despre acele studii care incearca sa gaseasca corelatii intre aspecte ale personalitatii, emotii, legaturi sociale, si functionarea diferitelor regiuni din creier. Studiile care sustin ca au gasit mecanismul cerebral al invidiei sau empatiei, zona din creier responsabila pentru iubirea romantica sau sentimentul de respingere sociala.
Ca raspuns la articolul bomba, o serie de reviste au inceput sa publice editoriale speciale. In comunitatea specialistilor in creier si in afara ei prolifereaza dezbaterile. Despre ce este vorba? Ce spune de fapt noul studiu si care este impactul lui?
Neurostiintele sociale: un domeniu "sexy"
Neurostiintele sociale sunt un domeniu relativ nou, insa in plina ascendenta: colective de cercetare mari, reviste serioase, finantare generoasa. Tema lor larga de studiu priveste legatura dintre comportamentul social si structura sau functionarea creierului.
Neurostiintele sociale:
doar una dintre cartile interesante
pe aceasta tema
Foto: Hotnews
Studiile din aceasta ramura incearca sa gaseasca corelatii intre anumite comportamente sociale, motivatii sau emotii, si regiunile din creier care "lucreaza" in fiecare caz.
Un exemplu tipic: cercetatorii incearca sa gaseasca o zona din creier care pare responsabila