Pacientul va intra la medic numai în funcţie de gravitatea bolii, pe baza unui cod. Bolnavii care merg la Urgenţă vor fi selecţionaţi de către un asistent care le va pune întrebări-cheie, în urma cărora îşi va da seama cât de gravă e starea în care se prezintă. Codul de triere a pacienţilor va fi folosit în toate unităţile de primiri urgenţă din spitale, iar în funcţie de prioritatea consultaţiei pacienţii vor fi trimişi imediat sau în maximum 120 de minute la medicul de gardă.
Ministerul Sănătăţii a realizat un protocol prin care stabileşte culorile urgenţelor, modul de încadrare a gravităţii bolii fiecărui pacient, mai ales atunci când Unitatea de Primiri Urgenţe este aglomerată.
„Astfel, asistentul poate clasifica urgenţele în 5 categorii: cod roşu înseamnă că bolnavul va fi trimis imediat la consultaţie, cod galben - pacientul va fi consultat în maximum 10 minute, cod verde – bolnavul va fi consultat în maximum 30 minute, cod albastru – consultaţia se va acorda în maximum 60 minute şi cod alb - pacientul să fie consultat în maximum 120 minute.
Dacă până acum folosirea codului era benevolă, în următoarea perioadă toate spitalele vor trebui să ţină cont de regulament. Triajul pacienţilor are loc deja în spitalele de urgenţă. Clasificarea spitalelor a fost benevolă, codul a fost implementat de spitalele de urgenţă din Oradea, Cluj, Timişoara şi Iaşi.
La Oradea, codul se aplică din vară
Medicul-şef de la Spitalul de Judeţean din Oradea, Hadrian Borcea, susţine că a aplicat codul din vara anului trecut. El dă câteva exemple în care sunt folosite codurile. „Noi suntem printre iniţiatorii codului. Imediat ce vine la urgenţă pacientul, e preluat de asistentul care stă în permanenţă acolo. Acesta are nişte întrebări-cheie în funcţie de care va trimite bolnavul la consultaţie.
În cazul