» Criza financiara risca sa agraveze si sa extinda si in alte parti tulburarile sociale si politice care au izbucnit deja intr-o serie de tari din Europa de Est si in Islanda, avertizeaza responsabili internationali si analisti.
Revoltele din Letonia sunt analizate in numarul de ieri al cotidianului american Washington Post ca fiind simptomatice pentru Europa de Est, regiune vulnerabila, ale carei state "au mai putine resurse pentru a-si apara economiile". Tulburarile din Letonia au fost urmate de proteste violente in Lituania vecina, de manifestatii in Bulgaria, Republica Ceha si Ungaria si au fost precedate de saptamani de violente in Grecia, aminteste Washington Post. In Islanda, saptamana trecuta, politia a folosit gaze lacrimogene pentru prima data dupa o jumatate de secol pentru a-i dispersa pe cei 2.000 de protestatari adunati in jurul parlamentului.
Chiar daca factorul declansator a fost diferit (gestionarea defectuoasa a crizei, in majoritatea tarilor mentionate, coruptia care a dus la pierderea unor fonduri europene in Bulgaria, un abuz al politiei in Grecia), tulburarile au un numitor comun: nemultumirea acumulata de populatie fata de prestatia unor guverne slabe, minate de coruptie.
Provoaca ingrijorare, mai ales, "democratiile tinere si uneori disfunctionale" din Europa de Est, unde populatia, care a indurat mari greutati in anii ‘90, in speranta ca integrarea in UE si capitalismul le vor aduce prosperitate, se confrunta acum cu noi probleme. "Sistemele politice din aceste tari sunt fragile. Ele au o lunga istorie de promisiuni neindeplinite si de frustrari in raport cu elitele politice, care merg pana in perioada comunista", arata Jonathan Eyal, director de studii internationale de securitate la Royal United Services Institute din Londra, citat de Washington Post. Eyal nu impartaseste insa temerile celor care compara act