Homeschooling, o alternativă la sistemul de învăţământ clasic. Mai mulţi părinţi din zona de Vest a ţării, inclusiv bihoreni, au ales să îşi educe copiii la domiciliu.
ll Nemulţumiţi de ceea se întâmplă în învăţământul de stat, mai multe familii au optat pentru un alt mod de educaţie a copiilor: homeschooling - şcoala acasă. Copiii au program riguros în fiecare zi, coordonat de un părinte, în general de mamă, şi de şcoala la care sunt înscrişi.
În acest mod, copilul îşi dezvoltă abilităţile naturale şi o personalitate puternică. În Bihor sunt şapte copii care învaţă la domiciliu, care provin din trei familii. Ei sunt înscrişi la şcoli din SUA. Copiii sunt în ciclu primar, gimnazial şi la liceu. Orele se desfăşoară acasă, în parc sau chiar la munte.
Diplome recunoscute de Ministerul Educaţiei
„Am aflat despre homeschoo¬ling de la un prieten stabilit în SUA. Am ales acest sistem pentru copiii noştri când am constatat că sunt tot mai stresaţi şi nu mai au timp de nimic în afară de şcoală.
După şase-şapte ore la şcoală mai, aveau trei-patru ore de teme. Şi am mai constatat că se înstrăinează de noi”, spune S.P., tatăl a trei copii înscrişi în sistemul pionier. Înainte de a opta pentru acest sistem, părinţii s-au interesat dacă diploma eliberată de o şcoală de acest tip este recunoscută de Ministerul Educaţiei şi dacă au vreo şansă de a urma o facultate şi de a se integra pe piaţa muncii. Interesant este că în România, sistemul de învăţământ la domiciliu a existat până la instaurarea comunismului, dar apoi a fost scos în afara legii.
Materie asemănătoare
Elevii din sistemul homeschooling învaţă după materia currciulară clasică a şcolii din SUA. „Am ales sistemul clasic pentru că este o şcoală acreditată care eliberează foaie matricolă şi este recunoscută şi în România. Materiile sunt aproape aceleaşi ca în