Feţe noi, aceleaşi metehne. Am văzut la treabă uninominalul menit, aşa cum susţineau liberalii, să reînnoiască clasa politică, însă după alegeri ne-am trezit că noul Parlament arată aproape la fel cu cel vechi.
Nu mai dezvolt acum faptul că în legislativ au pătruns persoane nelegitimate de votul alegătorilor, fiind aleşi de mult mai puţini decât cei care au pierdut în faţa lor. Nu vorbim aici de imperfecţiunile legii pe care le-au înfierat toţi cei care au pierdut, indiferent de partid, după rezultatul final, ci de trăsăturile parlamentarului, care par să se perpetueze de la o generaţie la alta.
Cei care au crezut că uninominalul, menit să înnoiască sângele clasei politice, va schimba ceva au dat dovadă de o mare naivitate. Nu s-a schimbat nimic, poate doar faptul că ne-am ales cu un parlamentar în plus. Metehnele celor care ne conduc au rămas aceleaşi. Scandalul chiriilor, care a făcut vâlvă anul trecut, revine, se pare, cu nume noi în prim-plan.
Opinia publică a avut o dură reacţie împotriva parlamentarilor care, deşi deţineau locuinţe în Capitală, încasau bani de chirie de la stat. La Constanţa, am avut două exemple în acest sens. Deputaţii Andrian Mihei şi Laurenţiu Mironescu s-au apărat fiecare cum a putut, însă percepţia asupra gestului lor, de a lua zeci de milioane lunar de la stat pe chirie, deşi aveau unde să stea în Bucureşti, a rămas aceeaşi.
Problema chiriilor deputăţeşti şi senatoriale revine în actualitate, pentru că avem o nouă gaşcă de aleşi, mulţi dintre ei puşi pe căpătuială şi nu ajunşi în Parlament din dorinţa de a fi nişte misionari ai binelui pe pământ. Să fim serioşi, cine mai crede în inocenţa clasei politice, după ce foşti deputaţi care nu au mai intrat în Parlament s-au repezit să ia ajutor de „şomaj" de zeci de milioane, imediat după ce rezultatele au devenit oficiale.
Acum noua „specie" de parlamentar î