1989 a fost pentru regimul ceauşist anul marilor încercări. Unul dintre momentele de grea lovitură este şi decizia lui Liviu Turcu de a nu se mai întoarce din misiunea sa la Viena.
Născut la 12 iulie 1948, la Galaţi şi absolvent al Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti, Liviu Turcu a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Studii şi Cercetări pentru Prognoză Economică şi apoi asistent la Universitatea din Bucureşti. A obţinut doctoratul în Filosofie în 1977, la aceeaşi universitate. Atestat ca ziarist profesionist, Turcu a colaborat la diferite ziare şi reviste de specialitate.
În octombrie 1975 a fost cooptat în serviciul de informaţii externe (DIE, ulterior CIE) fiind afectat Diviziei politico-economice, serviciul pentru America de Nord (V-2). A fost promovat şef de birou, apoi şef al serviciului operativ pentru SUA/Canada şi şef al serviciului Europa de Vest, grupul de spaţii Germania, Austria, Elveţia. A fost implicat în activităţi informative operative în domeniul politico-economic sub acoperire diplomatică a Ministerului de Exerne în SUA, Austria, Elveţia, Spania, Danemarca şi pe lângă organisme internaţionale ale ONU.
În ianuarie 1989 (18-25) pe când se afla în misiune temporară la Viena, sub acoperirea diplomatică de consilier, a decis să nu se mai întoarcă în România şi a solicitat azil politic în SUA.
Ulterior a acordat interviuri, a publicat articole şi studii despre evoluţia regimului totalitar din România, a fost frecvent prezent în emisiunile de radio şi televiziune ale BBC, televiziunii canadiene CBC, ale televiziunii franceze TV5, ale posturilor de radio Vocea Americii şi Europa liberă, precum şi în The Washington Times, The New York Times, The Washington Post, Liberation şi L’Europeo.
Acum, la 20 de ani de la evenimentele din 1989, L