Bancile europene, odinioara interesate doar de extinderea cat mai rapida pe intregul continent, primesc in plin loviturile crizei economice globale. Din acest motiv, cea mai afectata piata va fi cea din Europa de Est, de unde bancile-mama au inceput deja sa-si retraga fondurile.
Marile banci europene incep sa gandeasca national in loc de international, iar creditele vor seca de tot la filialele est-europene ale acestora.
In aproape toate bancile mari din Europa, ianuarie 2009 a inceput cu concedieri si pierderi, inclusiv 7.000 de oameni dati afara la grupul olandez ING si un final de an dramatic pentru banca franceza BNP Paribas - cu pierderi de 1,4 miliarde de euro.
Nu sunt singurele exemple: de-a lungul si de-a latul Europe, marile banci sufera pierderi neasteptat de mari.
Aceasta criza ar putea da nastere la o situatie inca si mai serioasa, anume dezintegrarea sistemului bancar european, pe masura ce criza financiara pune presiune pe banci sa se retraga si sa se concentreze pe pietele de origine, avertizeaza International Herald Tribune.
Tot mai greu atarna si conditiile impuse de guvernele nationale pentru acordarea de fonduri de urgenta.
Cea mai afectata regiune va fi Europa de Est. Privatizarea bancilor de stat dupa caderea comunismului a facut bancile din Vest sa dea navala in aceasta regiune, in plina crestere, insa cu o slaba cunoastere a parghiilor financiare.
Actuala criza financiara pune marile banci europene in fata unei alegeri dificile, intre pastrarea liniilor de credit deschise acasa, in tara de origine, sau in noile piete din Europa de Est.
Impulsurile nationaliste vor prima, intrucat, sustine un analist sub protectia anonimitatii, "daca reusesti sa obtii si un singur euro de la stat, ajutor, va fi foarte greu sa scoti acel euro din tara si sa il trimiti,