Turiştii care vizitează oraşul de sub Feleac nu au de unde să cumpere suveniruri. Magazinele care mai demult vindeau obiecte ce reprezentau oraşul au dispărut din peisaj.
reportaj
Majoritatea s-au închis, din cauza numărului insuficient de clienţi ori a chiriilor prea mari percepute pe fiecare spaţiu. Pe micile geamuri ale fostului magazin care vindea suveniruri pe strada Janos Bolyai stă scris, mare şi lat, „spaţiu de închiriat”.
Vecinii spun că proprietarul a închis magazinul din cauza chiriei, care îl costa mai mult decât câştiga din afacere. „Au închis de câteva luni. Unii zic că poate s-au mutat cu magazinul în alt cartier, dar eu nu cred. Cine să cumpere obiecte din-astea în cartierele mărginaşe? Turiştii nici nu se duc acolo”, ne-a povestit Levente Socaci, un clujean ce locuieşte la câteva case distanţă de spaţiul care, în trecut, era recunoscut pentru obiectele de artizanat pe care le punea la dispoziţia trecătorilor. Era unul dintre puţinele magazine de profil din oraş. Turiştii ieşeau mereu cu câte o amintire, în general căni pictate cu monumentele clujene ori tricouri imprimate cu poze reprezentative.
Folk Art, galeria de artă populară de pe bulevardul Eroilor, urmează să aibă aceeaşi soartă, însă nu din cauza preţului chiriei, ci a unor neînţelegeri cu restul locatarilor din imobil. Magazinul era un loc în care se puneau în vânzare creaţiile a zeci de artişti populari din toată ţara. Desigur, galeriile le ofereau turiştilor şi amintiri „de vânzare”, precum decoraţiuni cu magneţi cu simbolurile oraşului, tablouri şi vederi.
Suveniruri comerciale
Obiecte de artizanat se găsesc în câteva magazine de pe bulevardul Eroilor, în Sora Shopping Center sau în cele două malluri. Acestea, însă, nu aduc deloc aminte de Cluj-Napoca, ci mai degrabă de Egipt, India sau Africa. În niciunul dintre acestea nu există vreun obie