Locuinţele din zona Sucevei sunt decorate după tradiţii păstrate neschimbate de sute de ani. Frumuseţea locurilor şi diversitatea ofertelor turistice plasează Bucovina în topul preferinţelor turiştilor care străbat România. Regiunea istorică Bucovina (în germană, „ţara de fagi“) cuprinde un teritoriu care acoperă astăzi zona adiacentă oraşelor Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Siret şi Vicovu de Sus din România, precum şi Cernăuţi şi Storojineţ din Ucraina.
Judeţul Suceava este cel care atrage cei mai mulţi vizitatori. Aici sunt sute de mănăstiri vechi de câteva secole şi rezervaţii naturale în care urşii şi râşii sunt la ei acasă.
Finanţare europeană pentru agroturism
Cele mai apreciate zone pentru construcţia caselor de vacanţă sunt cele în care se află vechile biserici ( Voroneţ, Putna, Suceviţa, Moldoviţa, Dragomirna, Râşca şi Mănăstirea Humorului ) şi zonele localităţilor urbane montane ale judeţului (Vatra Dornei, Câmpulung, Gura Humorului).
„Lor li s-au alăturat şi unele localităţi rurale care au profitat de programele de finanţare europeană pentru a-şi dezvolta zona şi, implicit, potenţialul turistic”, spune Tudor Abiculesei, manager al ABI’s Co., firmă de construcţii din Suceava.
Un exemplu în acest caz este Comuna Mălini, în care s-au deschis de curând două pârtii de schi cu nocturnă, iar agroturismul a devenit o afacere profitabilă pentru localnici.
Obiceiuri moştenite de la o generaţie la alta
Aşa cum se întâmplă de obicei în astfel de cazuri, caselor vechi, bătrâneşti, li s-au alăturat cartiere întregi de locuinţe de vacanţă. „S-au construit multe vile noi din lemn, material tradiţional zonei, care, arhitectural, se încadrează în peisaj“, declară Abiculesei.
Zona are însă anumite particularităţi de care nu ţin cont toţi arhitecţii. „