Un cuplu de artişti români, bursieri în Peninsulă, redau în culori farmecul clădirilor vechi din Italia. Paul şi Monica Timofei, 28 de ani, soţ şi soţie, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti sunt membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2006. Anul trecut, cei doi au câştigat bursa “Vasile Pârvan” de la Academia Română din Roma, secţia pictură. Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Străinătate acordă în fiecare an un număr de doar 14 burse de cercetare şi formare profesională postuniversitară.
Cei doi au susţinut un examen care a constat în prezentarea unui proiect scris, cu temă la alegere, şi a unui portofoliu cu lucrări. La concurs s-au prezentat 28 de concurenţi.
Paul şi Monica au organizat în ţară expoziţii personale şi au participat şi la diferite evenimente în străinătate. Multe dintre lucrările lor sunt expuse în colecţii publice şi particulare din România, Canada, Germania sau Franţa.
În anul 2008 au câştigat Premiul I pentru pictură, acordat de Uniunea Culturală Europeană. “Arta contemporană este o artă a experimentului, a conceptului, a ideii trăsnite, şocante”, explică cei doi.
În opinia lor, cu ideile pe care le au despre pictură, au mai multe şanse de a se face cunoscuţi la Roma decât în ţară. Genul abordat de Paul şi Monica este impresionismul.
Paul pictează biserici şi case vechi romane, iar pe Monica o interesează “relaţia dintre vegetaţie şi arhitectura romană”.
Roma, un muzeu în aer liber
“Este incredibil! Suntem la Roma şi acum avem bani destinaţi numai pentru pictură”, spune Monica. Cei doi folosesc majoritatea banilor de bursă pentru cumpărarea materialelor.
Au avut deja contacte cu persoane importante din lumea artei, iar în luna aprilie vor expune pentru prima dată la Roma, în cadrul un