"Facem tot posibilul pentru a incepe negocierile in timpul presedintiei spaniole a UE", in primul semestru al anului 2010, a declarat ministrul sarb de externe Vuk Jeremic.
Subliniind ca Serbia intentioneaza sa accelereze in acest an procesul de integrare europeana, considerat o "prioritate strategica", ministrul a facut public calendarul obiectivelor autoritatilor de la Belgrad: depunerea candidaturii la Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui iunie, in cadrul presedintiei cehe, si obtinerea pana la sfarsitul lui 2009 a statutului de candidat.
Ce ar insemna insa intrarea Serbiei in Uniunea Europeana pentru Romania?
In prezent, Serbia reprezinta o piata de investitii atractiva in Balcani, inclusiv pentru oamenii de afaceri romani.
"Romanii merg sa investeasca in Serbia deoarece aici exista conditii favorabile pentru asta: forta de munca ieftina, iar impozitul pe castig este de 10%, cea mai mica valoare din Europa", a explicat pentru ZF directorul reprezentantei Camerei de Comert a Serbiei in Timisoara, Mirko Atanatkovic.
"In plus, romanii sunt foarte bine priviti in Serbia, iar mediul social si politic este favorabil romanilor. Legislatia este de asemenea identica cu cea europeana", a adaugat Atanatkovic.
Ce ar aduce nou Serbia pentru Uniunea Europeana?
Mirko Atanatkovic a explicat ca relatiile comerciale dintre cele doua parti sunt foarte intense si in prezent, UE participand cu mai bine de 30% din valoarea exporturilor Serbiei. Valoarea exporturilor Serbiei catre UE pe 2008 se apropie de 1 miliard de dolari (780 mil. euro), a mai spus Atanatkovic.
Serbia este un mare exportator de produse agro-alimentare si componente de masini, explica Atanatkovic, adaugand ca statul intentioneaza sa devina si un mare producator de autoturisme in 2009, dupa cumpararea de catre Fiat anul trecut a constructorului sarb de automobile Zastav