Criza financiară îi recalifică pe constructori. Acum, conaţionalii noştri atacă piaţa restaurărilor din Italia. Aproape un sfert din constructorii din Peninsulă vorbesc limba română. O mică parte dintre ei lucrează în sectorul restaurărilor sau al finisajelor de excepţie. Muncitorii români sunt căutaţi cu precădere pentru fazele din construcţia unui imobil unde se cere multă muncă fizică; săparea şi turnarea fundaţiilor sau ridicarea zidurilor.
“Expertul Imobiliar” a găsit însă la Veneţia o echipă de români care se ocupă atât de restaurarea frescelor
medievale, cât şi de renovarea interioarelor şi a exterioarelor.
Ioana Opriş (29 de ani) şi cumnatul ei, Iulian Alin Muntean (36 de ani), fac echipă de aproximativ trei ani, timp relativ scurt pentru a obţine lucrări delicate, care necesită multă seriozitate şi profesionalism.
Ioana s-a apucat de restaurări pe cont propriu după ce a lucrat un an şi jumătate la o firmă specializată şi a „furat” tainele meseriei.
Deşi a terminat Facultatea de Litere şi părea orientată spre un cu totul alt câmp artistic, convinsă de satisfacţia câtorva lucrări terminate, a hotărât să se ocupe de restaurări.
S-a asociat cu Iulian şi au pus pe picioare o firmă care a reuşit să adune în portofoliul de clienţi chiar şi proprietari ai unor edificii vechi de câteva secole.
Clienţii sunt italienii cu venituri mari
Activitatea celor doi români presupune cunoaşterea perfectă a tendinţelor italiene în materie de decor exterior şi interior. Clienţii potenţiali provin dintre italienii cu venituri medii-înalte din nordul Peninsulei. Astfel, prioritare sunt conservarea edificiilor vechi, punerea în valoare a elementelor de decor cu parfum de epocă, precum şi păstrarea tâmplăriei originale. Abundenţa construcţiilor vechi din Veneţia a atras de a