De la un curs de 3,1 lei pentru un euro, în iulie 2007, am ajuns la peste 4,3 lei/euro, în ianuarie 2009. Sursa: Mihai Spiridonică
Nivelul de trai a scăzut în anul crizei, iar perspectivele sunt sumbre. Timp de un an şi jumătate, România şi-a schimbat total faţa. De la „tigrul Europei“ cu o economie care duduia în 2007 am ajuns în 2009 cu un rating de ţară retrogradat, un leu slab şi un deficit bugetar galopant. Rămaşi fără joburi, nici românii plecaţi la muncă în străinătate nu ne mai pot ajuta.
Luna iulie 2007: un euro a ajuns să coste 3,1 lei, românii dau năvală la credite aparent ieftine, salariile cresc, în acelaşi ritm cu înmulţirea numărului firmelor, şi viitorul sună bine.
Ianuarie 2009: ca într-un coşmar pe care ne-a fost frică să ni-l imaginăm când am văzut cum criza financiară loveşte SUA şi statele vechi europene, leul bate recorduri sumbre de depreciere şi trece de 4,3 lei pentru un euro, scumpindu-ne viaţa, salariile stau pe loc şi privim neputincioşi cum zeci de mii de salariaţi îşi pierd locurile de muncă în fiecare lună.
România a sărăcit
„Este o deteriorare a situaţiei financiare şi patrimoniale a românilor. Am sărăcit toţi la ora actuală, fără discuţie, fie pe active în lei din cauza devalorizării leului, fie pentru că inflaţia a ros din măririle de salarii“, ne-a spus analistul financiar Bogdan Baltazar.
Cauza care ne-a făcut să ajungem aici este criza financiară şi economică externă, care ne-a lovit şi pe noi din plin, începând cu ultimul trimestru al anului trecut. Ca efecte directe vedem deprecierea leului, scăderea cererii şi a comenzilor care duc la stoparea activităţii sau chiar la falimentele companiilor şicreşterea numărului de şomeri.
După un şir de falimente bancare pe pieţele externe, banii au devenit mai scumpi şi dobânzile au crescut. În acest context