Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, afirmă că bacalaureatul şi tezele unice au ajuns să fie examene nerelevante. Ecaterina Andronescu şi-a stabilit priorităţile mandatului său. Printre acestea se numără introducerea criteriilor de performanţă în educaţie, concomitent cu majorarea salariilor. Adevărul: Se spune că mărirea cu 50% a salariilor cadrelor didactice nu ar fi fost cuprinsă în buget.
Ecaterina Andronescu: Cine spune?
Sunt declaraţiile unor surse din minister, citate de agenţiile de presă şi am vrea să ştim în ce măsură ele sunt adevărate.
Domnul Pogea a prezentat săptămâna trecută proiectul de buget în viziunea Ministerului de Finanţe. Era greu să vezi fiecare ordonator de credit. De ce? Pentru că prezentarea era făcută pe capitole foarte mari.
De exemplu, cheltuieli salariale cu personalul bugetar. În tot sistemul bugetar sunt peste un milion şi jumătate de angajaţi. Noi în învăţământ avem circa 300.000. Domnul Pogea spune că erau creşterile salariale cuprinse în această sumă globală pe tot ce înseamnă bugetar.
Aveţi vreo îndoială că nu va fi acordat 6% din PIB pentru educaţie?
Eu nu am o îndoială, pentru că totuşi avem o lege şi trebuie să o respectăm. Prin urmare, vom avea 6% din PIB. Trebuie. Singura mea îngrijorare e că nu s-a făcut încă o estimare a efectelor crizei în 2009.
Până acum ştim că în 2008 am avut un deficit bugetar extraordinar de mare şi că sunt circa 7 miliarde de euro de acoperit din deficitul pe anul trecut, an în care a fost o creştere economică importantă. Anul acesta, calculele economice se fac pe o creştere de 2,5% . Aceasta este proiecţia bugetară pe care a făcut-o domnul Pogea.
Comisia Europeană, pe de altă parte, este mai sceptică şi ăsta e şi punctul care mă îngrijorează pe mine.
C