Nu exista politician care, recent intrat in functie, sa nu isi doreasca, cumva inocent, reducerea personalului din subordine. Ciupercaria administrativa nu este atat stufoasa, insa, cat prost organizata - mai pe sleau cu mari lipsuri de personal in anumite domenii (putine) si puzderie de impingatori de hartii in alte domenii (mai multe). Ce poate fi totusi facut?
Sa incep cu ce nu se va putea. O spun raspicat: nu veti vedea niciodata reduceri in administratia romaneasca cu 20% dintr-o data. De fiecare data in ultimii patru ani cand au fost solicitate reduceri de personal - cu 5%, nu cu 20%, fiecare minister a venit cu o argumentatie de ce nu se poate. Se va baga Uniunea Europeana la inaintare, de vom descoperi Departamente pentru Integrare Europeana si regulamente europene pana si in Administratia Cimitirelor. Generalii MAI se vor tangui ca au personal prea putin, iar directorii din Finante ca au prea putine sporuri. Intre timp, cei de la Autoritatea Aeronautica, unde sporul pentru radiatii cosmice subzista bine mersi, vor tacea chitic.
Totusi, se pot face foarte multe. In primul rand, unele institutii se pot desfiinta direct. Avem, spre exemplu, Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse inte Femei si Barbati cu 156 de posturi sau Agentia pentru Strategii Guvernamentale cu 80. Se pot desfiinta cele trei institutii suprapuse care se ocupa de problemele tinerilor in paralel cu Ministerul Educatiei - Autoritatea Nationala pentru Tineret, Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor si Agentia pentru Sprijinirea Studentilor. De asemenea, se pot desfiinta o parte din agentiile care efectueaza plati sociale (in numar de 31) din partea Ministerului Muncii, pentru ca platile au fost preluate integral din 2008 de o unica si nou suprapusa institutie - Agentia pentru Prestatii Sociale.
Apoi, mai multe agentii ar putea fi comasate. Se poate