Cel mai mare grup financiar olandez va renunţa la un număr de 7.000 de angajaţi din cauza crizei. Compania ING a raportat pierderi de 3,3 miliarde euro în ultimul trimestru al lui 2008, considerat cea mai neagră perioadă pentru pieţele financiare din ultimii 50 de ani. Grupul ING primeşte, din nou, ajutorul statutului olandez. De această dată statul s-a angajat să garanteze într-o proporţie de 80% un portofoliu de instrumente şi active legate de creditele ipotecare subprime, în valoare de 27,7 miliarde
euro.
Măsura are ca scop evitarea unor noi deprecieri a activelor şi survine la doar trei luni după ce ING a beneficiat de o infuzie de capital de 10 miliarde euro.
Grupul a încheiat anul 2008 cu o pierdere de 1 miliarde de euro, din cauza rezultatelor proaste înregistrate în ultimul trimestru a lui 2008 (-3,3 miliarde euro).
Pentru a-şi reduce costurile cu un miliard de euro începând cu acest an, ING va concedia 7.000 de angajaţi din cei 130.000 prezenţi în toată lumea şi va reduce drastic bugetul de marketing, precum şi cel alocat Formulei 1.
În România, grupul numără peste 1.250 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în sectorul bancar, de asigurări, pensii private, leasing şi factoring. Până în acest moment nu se ştie încă dacă şi aceştia vor fi afectaţi de disponibilizări.
Schimbări la nivelul conducerii
Directorul executiv al ING Group, Michel Tilmant, a demisionat, în locul lui fiind numit Jan Hommen, preşedintele Consiliul de Administraţie. Reprezentanţii ING au respins ideea că Tilmant ar fi demisionat pe motiv că este învinovăţit pentru pierderile înregistrate şi susţin că acesta a fost afectat personal din cauza răspunderii uriaşe care i-a revenit.
Tot ieri, BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză după valoarea de piaţă, a anunţat pierderi de 1,4