TURISM: Autorităţile nu au făcut nimic nici la capitolul infrastructură
Văduvit de legi speciale şi locuri de cazare, muntele Semenic este, totuşi, asaltat de turiştii de weekend.
Semenicul rămâne un punct de atracţie pentru turiştii care îl vizitează în fiecare weekend. În ultimele zile, câteva mii de turişti ar fi dorit să-şi petreacă un sejur de calitate, dar nu au avut unde să se cazeze. Deşi există unităţi de cazare cu un număr suficient de locuri pentru a acoperi cererea, acestea sunt lăsate în paragină. „De dimineaţa şi până seara trebuie să fac mâncare pentru turişti. Lipsa unei concurenţe de calitate lasă loc unui turism de paltonari, care vin în palton şi pantofi de gală pe munte. Aceştia nu pot compara condiţiile între mai mulţi operatori de turism”, ne-a spus Paul Dumitrache, cabanier. Turiştii sunt de părere că ar trebui să apară un act normativ care să-i sancţioneze pe cei care au în administrare hoteluri şi cabane şi le-au lăsat de izbelişte.
„Nu avem prea mult de ales. Venim să petrecem un mini-concediu şi nu avem unde să dormim. Fostele hoteluri arată sinistru, vântul bate prin geamurile sparte. Ar trebui amendaţi proprietarii lor, pentru că pun în pericol turismul montan”, a spus Andreea Balcic, turistă din Timişoara, muncitoare în domeniul serviciilor.
Comerţ ilegal
Cei care au investit pe munte sunt necăjiţi de felul în care se face turismul aici. „În weekend apar indivizi care deschid chioşculeţe în afara regulilor sanitare, fără apă, curent sau toalete. Dacă nu sunt destule hoteluri prevăzute cu restaurante, aceştia vor prolifera”, ne-a spus Cornel Podeanu, patronul unui punct de alimentaţie publică.
Dezinteres
Aproape toate cabanele sunt lăsate în paragină