În timp ce delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) se află la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu declară că nu este partizanul unui împrumut de la această instituţie, "pentru că putem obţine bani europeni mai ieftini". Într-un interviu la Radio România Actualităţi, şeful statului a precizat că a anunţat Comisia Europeană asupra intenţiei României de a a contracta un împrumut de 6-7 miliarde de euro. Împrumutul va fi, totuşi, supravegheat, de către Fond. "Avem nevoie de la FMI de un acord de supraveghere", a adăgat preşedintele, precizând că UE nu dispune de un astfel de mecanism pentru a verifica gestionarea banilor împrumutaţi statelor membre.
În urmă cu trei săptămâni, şi prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan vorbea despre avantajele pe care le conferă o evaluare a FMI, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Gândul. "Pentru noi, este mult mai importantă credibilitatea pe care o conferă o evaluare din partea Fondului decât un ajutor financiar. Aceasta ne-ar ajuta să obţinem un împrumut în condiţii avantajoase, la costuri mai mici, de pe pieţele externe. Desigur, am putea să o facem şi din România, teoretic, numai că nu avem cu ce", declara Stolojan. De altfel, în niciun moment nu s-a pus problema contractării unui credit de la FMI, la nivel oficial, după cum a precizat Juan Fernandez Ansola, şeful Biroului Fondului Monetar Internaţional în România.
Preşedintele nu vrea constrângerile FMI
Preşedintele a ţinut să sublinieze că acordul cu FMI nu trebuie să impună însă condiţionalităţi, iar UE trebuie să-şi facă datoria faţă de statelele membre şi să acorde împrumuturi nu doar ţărilor din spaţiul euro. Băsescu a spus că dobânzile de la Banca Centrală Europeană sunt mai mici decât cele practicate de FMI. El a menţionat că preferinţa pentru un împrumut de la UE şi nu de la FMI este opţiunea sa, însă BNR şi Ministerul de Fin