Efectele crizei mondiale se resimt peste tot în lume, Europa văzând cum se apropie din nou de graniţele ei spectrul şomajului în masă pe fondul precarităţii de pe piaţa muncii.
Şomajul se extinde mai rapid în ţările în care forţa de muncă este flexibilă, agravând inegalităţile în defavoarea tinerilor salariaţi, lucrătorilor în vârstă, migranţilor şi temporarilor, pe măsură ce criza muşcă mai puternic. Europa traversează cea mai gravă recesiune de la al doilea război mondial, rata şomajului în zona euro ajungând la cel mai înalt nivel din ultimii aproape doi ani, 7,8% în noiembrie. Cifrele nu sunt încă mari, dar, cu fiecare lună, cresc. "Recesiunea este severă şi va avea un impact asupra forţei de muncă în toată Europa. Nici o ţară nu va scăpa", arată Fabian Zuleef, analist la Centrul de politică europeană, citat de AFP. Andrew Watt, economist la centrul de cercetări al Confederaţiei europene a sindicatelor, estimează la rândul său: "Pentru unele ţări, unde şomajul începuse să scadă prin 1993 sau 1997, există riscul de a reveni la situaţia din anii ’80 şi ‘90", când Europa, după Treizeci de ani Glorioşi (1945-1974), s-a confruntat cu problema şomajului. Printre sectoarele cel mai putenic afectate sunt astăzi cel auto sau cel financiar, unde "epurările" au şi început.
NU ECONOMISIŢI "JOB"-URILE!
Această "evoluţie alimentează frustrările şi tensiunile sociale, în timp ce, ca urmare a dereglementării progresive de pe pieţele muncii din numeroase ţări europene în ultimii peste 20 de ani, «job»-urile precare se înmulţesc", aminteşte AFP. Zuleeg estimează că "tendinţele de mai multă insecuritate pe piaţa muncii vor continua să se accelereze", astfel încât ne putem aştepta la mai multe locuri de muncă pe durată determinată şi contracte ce prevăd timp de lucru parţial. Deja în Bulgaria şi Grecia au început protestele. Anunţurile privind s