Compania de electricitate a obţinut în 2007 un profit net de 32 de milioane de euro, din care Electrica SA (firma statului român) revendică şase mi-lioane de euro. CEZ s-a aliat cu Fondul Proprietatea şi a decis să reinvestească profitul. Deşi a câştigat în primă fază, statul român ameninţă că va merge cu procesul până în pânzele albe.
Statul român îşi dispută în instanţă cu compania cehă CEZ, investitorul care a preluat în 2005 Electrica Oltenia SA, profiturile pe anul 2007, în valoare de 32 de milioane de euro. În urmă cu aproape patru ani, cehii au preluat 24,62% din acţiunile filialei Electrica Oltenia contra sumei de 47,4 milioane de euro şi au realizat simultan o majorare de capital social în valoare de 103,6 milioane de euro, devenind acţionari majoritari, cu 51% din acţiunile societăţii. În 2007, activităţile de distribuţie, vânzare/achiziţie de energie electrică şi servicii au fost separate, luând naştere CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare şi CEZ Servicii. Cea mai profitabilă dintre companiile din grup rămâne însă CEZ Distribuţie SA Craiova, care în 2007 a raportat o cifră de afaceri de 915,7 milioane de lei (213 milioane de euro) şi un profit net de 137,7 milioane de lei (32 de milioane de euro). Celelalte două companii din grup, CEZ Vânzare Craiova şi CEZ Servicii Piteşti, au raportat pierderi de 2,7 milioane de euro, respectiv 655.000 de euro. O cotă de 18,99% din CEZ Distribuţie este deţinută de Electrica SA - care este proprietatea 100% a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), deci a statului român.
Restul de 30% din acţiuni sunt deţinute de Fondul Proprietatea (FP).
Conform acestei proporţii, Electrica SA ar fi trebuit să încaseze şase milioane de euro, iar FP - 9,6 milioane de euro din profitul CEZ. La rându-i, CEZ România (51%) ar avea o cotă de profit în valoare de 16,37 milioane de euro. La şedinţa ordinară a A