Deşi ambele sunt sentimente bazate pe apropiere, pe atracţie, între dragoste şi prietenie există diferenţe. Prima e oarbă şi apare într-un mod inexplicabil, cealaltă vede pe unde merge şi are legătură cu etica. Prietenii ţi-i alegi întotdeauna, persoana de care te îndrăgosteşti niciodată.
După mine, problema nu e atât renunţarea lui A, cât faptul că C nu o poate face, aşteptând de la două persoane apropiate un sacrificiu inutil şi o doză dublă de suferinţă.
Triunghiul periculos
Elena Georgescu
Soţul meu a prezentat situaţia ca pe o problemă de geometrie în plan (mai lipseau bisectoarele şi mediatoarele), dar viaţa e mai complexă decât teorema lui Pitagora generalizată.
Da, dragostea e oarbă, însă suntem ceva mai mult decât nişte vieţuitoare supuse instinctului. Apoi, nu e vorba numai de etică aici. Există o graniţă între categoria „prieteni“ şi categoria „iubiţi“, iar cine o trece suferă în general consecinţele. Toţi trei se vor afla într-o zonă gri a relaţiilor şi a sentimentelor. Păstrând notaţiile lui „Pitagora“, chiar dacă între B şi C n-a fost decât o aventură, iar ei sunt de acord că totul e terminat de mult, în inimile lor - şi mai ales în cea lui A - va rămâne mereu un sâmbure de îndoială.
O astfel de situaţie te împinge să fii tot timpul atent, să te întrebi dacă nu cumva încă se simt atraşi unul de celălalt, să le interpretezi gesturile, să fii nesigur şi gelos. Aceasta este perspectiva celui care pare cel mai câştigat în acest triunghi. Pentru ceilalţi doi, lucrurile vor fi la fel de ciudate. Obligaţi să se confrunte unul cu celălalt, vor reevalua situaţia şi relaţia lor din trecut. Se vor simţi constrânşi să arate prietenie şi amabilitate cuiva cu care au dorit altădată să încheie orice relaţie sau, dimpotrivă, atracţia dintre ei ar putea reapărea, ca într-un cer