Persoanele care consumă în exces grăsimi şi alcool riscă să dezvolte, în timp, pietre la bilă. Peste 25 la sută din persoanele de peste 50 de ani au calculi biliari. Deoarece în majoritatea cazurilor astfel de probleme sunt trecute cu vederea, riscul de complicaţii este mare. O femeie din trei şi un bărbat din cinci pot suferi la un moment dat de litiază biliară (pietre la nivelul vezicii biliare). Afecţiunea este mai frecvent întâlnită la femei, deoarece hormonii feminini (estrogeni) cresc nivelul colesterolului din vezica biliară. Calculii se formează prin cristalizarea acestui colesterol în exces.
Un risc crescut de a avea pietre la vezica biliară îl prezintă şi persoanele obeze sau cele care au un regim alimentar bogat în grăsimi, dulciuri, cafea şi alcool, care sunt sedentare şi au antecedente de tipul dischineziei biliare. Factorii endocrini şi moştenirea genetică influenţează şi ele apariţia litiazei.
Fructele şi legumele uşurează digestia
Ţinând cont de factorii care duc la apariţia litiazei, cele mai simple măsuri de prevenire constau în adoptarea unei alimentaţii echilibrate, cu respectarea celor cinci mese zilnice, cu consumarea a cât mai multe fructe şi legume, care uşurează tranzitul intestinal.
Excepţie fac ceapa, usturoiul, vinetele şi castraveţii, legume greu digerabile. De asemenea, medicii recomandă renunţarea la fumat, mai ales înainte de masă. Acest obicei favorizează refluxul gastroesofagian. De asemenea, se mai indică evitarea consumului excesiv de alcool.
Operaţia, cel mai eficient tratament
În situaţia în care prezenţa calculilor se manifestă prin stări de greaţă, durere intensă în partea dreaptă, imediat sub coaste, probleme digestive, cefalee, vărsături alimentare şi biliare (de culoare verzuie), febră, frisoane, este necesar consultul medicului. De cele