La câteva zile după scandalul declanşat de propunerea de interzicere a remunerării prin intermediul contractului de drepturi de autor, sindicatele îşi asumă paternitatea propunerii legislative. Măsura aberantă pune în pericol libertatea de exprimare şi dreptul de creaţie, cei mai afectaţi fiind jurnaliştii şi oamenii de cultură.
Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, a declarat ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, că la întâlnirea cu premierul şi ministrul Finanţelor nu a solicitat desfiinţarea drepturilor de autor, ci doar instituirea unor reglementări mai clare şi a unui control mai sever. Hossu, care dădea ca sigură eliminarea plăţii drepturilor de autor prin ordonanţă de urgenţă, şi-a nuanţat declaraţiile. Guvernul României trebuie să acţioneze în conformitate cu recomandările Comisiei Europene, care cere în mod imperativ statelor membre eliminarea formelor de muncă mascată, arătând că acestea reprezintă un pericol deosebit pentru stabilitatea sistemelor de securitate socială.
Liderul sindical se erijează în apărătorul drepturilor tinerilor jurnalişti. “Persoanele tinere care sunt în prezent plătite pe contracte de drepturi de autor, printre care 45.000 de angajaţi din mass-media, vor avea o pensie sub pragul minim de sărăcie”, spune Hossu. Actuala lege a contractelor drepturilor de autor nu trebuie anulată, ci corect aplicată, pentru că unii angajatori transferă către lucrători întregul risc. “Efectele acestei legi se vor vedea în 20 de ani pentru persoanele tinere care sunt plătite în prezent pe drepturi de autor şi vor fi greu de corectat. Aceştia vor avea o pensie sub pragul de sărăcie. Ceea ce se întâmplă azi este un abuz, un exces, pentru că unii angajatori transferă angajaţilor întregul risc, iar aceştia din urmă vor ajunge să aibă o pensie de mizerie, pentru că salariul declarat oficial este cel min