In conditiile in care tot mai multe companii incearca sa reduca costurile, este posibil ca in urmatoarele luni sa vedem o crestere a muncii la negru.
"De aproximativ o luna s-a inmultit numarul reclamatiilor din partea angajatilor pentru neplata salariilor. Acest fapt este consecinta unui blocaj economic la nivelul companiilor din lipsa de lichiditati. Exista cazuri in care firmele chiar si-au anuntat salariatii ca nu au bani si nu pot plati salariile", a declarat pentru ZF Mariana Basuc, inspector general de stat in inspectia muncii.
Basuc, care conduce institutia din 2000, de la infiintare, a precizat ca deocamdata nu se poate face o statistica cu privire la companiile care nu platesc salariile.
In cazul in care angajatorii nu platesc salariile la data stabilita in contractul individual de munca, Inspectia Muncii aplica amenzi cuprinse intre 3.000 si 10.000 de lei (750 si 2.500 de euro) si obliga angajatorii la plata salariilor restante. Incepand cu 2007 a fost constituit un fond de garantare al salariilor, de 0,25% din fondul total de salarii lunare brute al fiecarei companii, pentru a proteja drepturile salariale ale angajatilor in situatia in care firma intra in procedura de insolventa. In cazul intarzierii nejustificate sau pentru neplata salariilor angajatorii pot fi obligati sa plateasca daune salariatilor, potrivit Codului muncii.
In conditiile in care tot mai multe companii incearca sa reduca costurile, este posibil ca in urmatoarele luni sa vedem o o crestere a muncii la negru. "Teoretic, exista riscul ca firmele sa fie mai agresive in ceea ce priveste relatia cu angajatii ca urmare a contextului economic si sa fie mai putin preocupate de respectarea legislatiei muncii. Deocamdata e prematur sa spunem ca a crescut munca la negru. Vom putea vorbi despre un eventual astfel de efect la jumatatea anului sau la sfarsitul anului acesta",