In timp ce peisajul fortei de munca pare dezolant, previziunile pentru 2009 nu par atat de sinistre, mai ales cand putem identifica industrii rezistente recesiunii, titreaza Wall Street Journal.
Cei care furnizeaza produse si servicii absolut necesare – cum ar fi spitalele sau companiile de asigurari de sanatate – vor avea mereu nevoie de forta proaspata de munca. Diviziile pe care angajatorii le considera vitale pentru a supravietui, cum ar fi contabilitatea si domeniul IT, sufera rareori de maladia reducerilor de posturi. Mai mult, in domenii precum dreptul comercial si consultanta in domeniul managerierii crizei, lucrurile merg mai bine ca niciodata.
Sanatatea si invatamantul sunt doua sectoare de activitate putin afectate de criza job-urilor. Acestea au o rata constanta a angajarilor si a disponibilizarilor indiferent de trendurile de pe piata muncii, afirma, pentru Wall Street Journal, Brendan Courtney, vicepresedinte si manager executiv a Mergis Group o companie de recrutare. “Oamenii se vor imbolnavi mereu si vor avea nevoie de educatie in orice perioada, iar in unele cazuri oferta de posturi depaseste cererea”, a mai declarat acesta.
In domeniul medical nu sunt suficiente cadre medicale si farmacisti pentru a acoperi deficitul de personal. Diploma de cadru medical sau de profesor nu este absolut necesara ca sa te poti angaja in aceste industrii pentru ca majoritatea job-urilor disponibile sunt cele adiacente domeniului, cum ar fi contabil sau HR in spitale, clinici sau invatamant.
In cazul Kaiser Permanente, un sistem de sanatate non-profit care detine peste 36 de spitale in SUA, sunt oferite anual intre 16 si 18 mii de noi locuri de munca, iar acest trend va continua si in 2009, conform lui Jason Phillips, vicepresedintele unei firme de recrutare, citat de WSJ. Desi multe din posturile vacante sunt declarate medicilor, aproape o treime