Va mai amintiti situatia de anul trecut de la Dacia cand muncitorii au facut trei saptamani greva pentru a primi salarii mai mari? Atunci, sindicatele discutau de pe pozitii de forta, cerand mariri de salarii care nu erau corelate in nici un fel cu cresterea productivitatii muncii sau cu alti indicatori de performanta, mergandu-se doar pe principiul 'sa ni se dea pentru ca meritam', scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
In luna octombrie, cand inca se mai credea ca Romania nu va fi afectata prea mult de criza economica mondiala si motivate de iresponsabilitatea celor care au aprobat legea de marire a salariilor in invatamant, atat sindicatele din sanatate cat si cele ale functionarilor publici au amenintat cu greva daca nu vor primi cresteri similare cu cele ale profesorilor si imi amintesc de o replica a unui lider sindical care spunea ca 'nu ne intereseaza daca sunt bani sau nu sau daca meritam sau nu, vrem doar cresteri similare cu cele din invatamant'.
Acum, la doar cateva luni distanta, muncitorii de la Dacia nu mai sufla o vorba despre cresterea salariilor ci organizeaza mitinguri in care cer pastrarea locurilor de munca, sindicatele din invatamant se multumesc cu o crestere mult mai mica decat cea initiala si aceasta aplicata esalonat si doar celor cu salarii mici, in timp ce cadrele medicale si functionarii publici vor fi nevoiti probabil sa accepte mariri care sa acopere doar rata inflatiei.
Astazi l-am auzit pe dl Basescu spunand la Radio Romania Actualitati ca nu va reactiona negativ daca guvernul se va intelege cu sindicatele pentru inghetarea salariilor si pensiilor in urmatoarele sase luni.
Sustin neconditionat o asemenea decizie insa nu pot sa nu ma gandesc la declaratiile din campanie, moment in care partidele se intreceau in a oferi cresteri de pensii, de salarii si ajutoare sociale tuturor celor care nu e