România se confruntă în prezent cu o situaţie mai mult decât dramatică în ceea ce priveşte copiii bolnavi de cancer. Reprezentanţii Centrului Naţional de Calcul şi Statistică Sanitară (CNCSS), aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii (MS), nu au făcut raportări exacte despre numărul micuţilor bolnavi de cancer. Ei au declarat doar numărul copiilor trataţi în 2008: 1.100, însă, nu se ştie exact câţi alţi copii ar mai avea nevoie de tratament.
Potrivit CNCSS, 10.000 de cazuri de copii bolnavi de cancer sunt internaţi în prezent în instituţii de specialitate din întreaga ţară. Mulţi dintre ei, din cauza complicării bolii, sunt internaţi de mai multe ori pe an.
Dramatic conform studiilor statistice este faptul că, dacă ar fi corect trataţi şi dacă spitalele din România ar fi dotate cu aparatură de specialitate, ar creşte foarte mult şansele ca micuţii bolnavi de cancer să se vindece, în proporţie de 90%. În prezent, rata de supravieţuire a copiilor bolnavi de cancer este de 50%, în timp ce în ţările dezvoltate ale lumii procentul este de 80%.
Despre cancer
Cancer înseamnă evoluţia unei tumori care distruge organele sănătoase ale individului atins de această boală. Nu toate tumorile sunt cancerose. Deşi celulele unei tumori se înmulţesc într-un mod necontrolat, ele pot fi benigne sau maligne. Cele benigne pot avea aproape aspectul unui ţesut normal, atunci când sunt privite la microscop.
Acestea cresc sau deplasează ţesuturile învecinate, dar nu le invadează. Tumorile benigne de mărimi mai reduse pot fi neglijate; cele mai mari se îndepărtează, de preferat după ce diagnosticul de benignitate a fost stabilit.
Celulele tumorii maligne (celulele canceroase) se înmulţesc în interiorul unui ţesut sănătos, invadând ţesuturile din vecinătate şi / sau pe cele mai depărtate. Aceste celule se raspândesc în întreg organismul gazdă, cauzând în fin