Edilii din Covasna plănuiesc să aducă energie electrică ieftină în casele oamenilor şi mai mulţi bani la buget. Fermele eoliene prind din ce în ce mai mult teren în România. Firmele străine sunt foarte interesate de această afacere. La Întorsura Buzăului, localnicii, după ce au văzut dincotro bate vântul, s-au gândit că ar fi timpul să facă bani din exploatarea unei ferme eoliene.
Au găsit şi un loc bun într-o zonă cunoscută sub denumirea de „Dealul Taberei”, iar parcul eolian ar urma să fie amplasat între localităţile Floroaia şi Sărmaş, suburbii ale oraşului Întorsura Buzăului.
Pentru realizarea parcului, autorităţile locale pun la dispoziţie terenul, iar în prima fază va avea loc arondarea terenului pentru un studiu amănunţit.
Aici ar putea fi amplasate aproximativ 40 de turbine eoliene, înalte de 150 de metri, iar firma care se va ocupa de acest proiect urmează să fie desemnată prin licitaţie publică.
Deocamdată, patru firme din Europa şi-au exprimat intenţia de a participa la această licitaţie, care va avea loc peste câteva luni.
Printre solicitanţi se numără şi specialişti italieni, austrieci sau germani, iar, dacă în urma studiilor tehnice proiectul va fi viabil, societatea care va fi desemnată să se ocupe de proiect se va apuca cât mai repede de treabă.
Eoliene pentru localnici
Viceprimarul oraşului, Tiberiu Hermenean, omul care ţine cu dinţii de acest proiect, spune că „Dealul Taberei” este o suprafaţă de teren pe care se află şi o păşune, dar, în niciun caz, eolienele nu vor avea un impact negativ asupra mediului.
Dimpotrivă, oamenii îşi vor putea paşte în continuare vitele şi vor avea şi bani la bugetul local, pentru că firma care se va ocupa de administrarea parcului va plăti chirie pentru fiecare eoliană exploatată. „Când ne-am hotărât să con