Adrian Văluşescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Braşov conduce în acest an şi Asociaţia Naţională a Centrelor Culturale din România. Decizia a fost luată în 13 ianuarie, la Sfântu Gheorghe, la întâlnirea tuturor membrilor asociaţiei.
Asociaţia Naţională a Centrelor Culturale din România este compusă din 39 de membri reprezentând centrele culturale şi centrele pentru conservarea culturii tradiţionale judeţene şi alţi 12 membri, care sunt operatori culturali de interes naţional sau local (case memoriale, centre culturale naţionale, case de cultură etc).
Asociaţia, cu profil non-guvernamental, a fost înfiinţată în 2007, ca o necesitate în special din cauza incoerenţelor în legislaţia aşezămintelor culturale. Ca atare, Asociaţia va reprezenta interesele aşezămintelor culturale la nivelul Executivului şi Legislativului. În acest sens a fost deja constituită o Comisie juridică ce va elabora o propunere de modificare a Legii 143/2007 cu privire la funcţionarea aşezămintelor culturale şi ordonanţa 10/2008 cu privire la salarizare, a declarat proaspătul preşedinte. Adrian Văluşescu intenţionează ca în acest an să fie încheiate contracte de muncă colective pe ramura aşezămintelor culturale, asemănătoare cu cel de pe ramura instituţiilor de cultură (cum sunt bibliotecile, teatrele sau filarmonicile). „Sunt probleme de salarizare. Nu există o distincţie clară între aşezămintele culturale comunale şi cele judeţene în ceea ce priveşte salarizarea”, a precizat Văluşescu. Ba mai mult, preşedintele Asociaţiei a mai spus că „au început demersurile de acreditare a reprezentării Asociaţiei la Comisiile Culturale din Parlament, la Ministerul Culturii şi la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene”.
În cadrul reuniunii de ieri, actualul preşedinte executiv, Horia Alupului Rus, a evidenţiat eforturile de a