Dumitru Costin (47 de ani), preşedintele Blocului Sindical Naţional (BNS) şi şef al Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN), funcţie din care este membru al Comitetului Executiv al FRF, dezvăluie metodele prin care se încearcă diminuarea contractelor jucătorilor.
Adevărul: Cum îi afectează criza financiară pe fotbaliştii români?
Dumitru Costin: Criza financiară se răsfrânge mult mai mult decât vă puteţi închipui asupra fotbaliştilor profesionişti din România. Asta din cauza faptului că la marea majoritate a conducerilor cluburilor, pe zona de management, sunt persoane care fac această activitate mai mult instinctiv sau bazându-se pe experinenţa din alte zone de business. Managementul sportiv este însă o chestie specială. Iar cluburile se manifestă atipic pentru că vorbim despre entităţi care trebuie să-şi rezolve problema veniturilor care pot fi obţinute şi din majorări de capital produse de acţionari, vezi cazurile Dinamo, Steaua, Rapid, dar şi prin punerea în valoare a brand-ului, a imaginii jucătorilor. Vezi exemplu a ceea ce a făcut FRF cu recentul contract de sponsorizare a echipei naţionale. Faptul că în foarte multe cazuri bugetele cluburilor sunt bazate pe aportul acţionarilor, în momentul în care aceştia sunt loviţi în afacerilor lor, evident că diminuează sumele de bani alocate fotbalului. Asta se întâmplă la toate cluburile din România. În proporţie de 90 la sută, toate veniturile cluburilor sunt afectate.
Cum se repercutează asupra fotbaliştilor?
În momentul în care nu mai are venituri, conducătorul de club recurge la diverse tertipuri în ideea de a modifica contractele jucătorilor. Ele pot fi micşorate, dar numai prin acordul părţilor. Există diverse tipuri comportamentale în fotbalul românesc. Unii lansează o idee precum că va apărea o hotărâre a Comitetului Executiv al FRF în baza căreia conducătorii vor pute