SIF Muntenia (SIF4) si SIF Moldova (SIF2) si-au evaluat in decembrie participatiile detinute la BCR la 300 mil. lei (75 mil. euro), cu 116 mil. lei (30 mil. euro) mai sus decat celelalte trei SIF-uri, conform raportarilor transmise Bursei de Valori Bucuresti.
Astfel, SIF4 si SIF2 evalueaza BCR la 1,25 mld. euro, in timp ce SIF1, SIF3 si SIF5 pleaca de la o valoare de 760 mil. euro pentru BCR. La finele lui noiembrie, toate SIF-urile aveau aceeasi evaluare pentru BCR, de 760 mil. euro. Asta in conditiile in care CNVM cere evaluarea "conservatoare" a participatiilor SIF-urilor in companii nelistate pe baza valorii contabile. In 2005, la privatizare, BCR a fost evaluata la 6 mld. euro, cu mult peste valoarea trecuta in portofoliile SIF, dar intre timp bancile au inregistrat pierderi mari pe burse, ajungand sa se tranzactioneze la niveluri apropiate de valoarea contabila.
Evaluarea participatiei la BCR, unul dintre principalele active ale SIF-urilor, este unul dintre pasii esentiali in evaluarea activelor SIF, fiind urmarita cu interes de investitorii pe Bursa in ultimii ani. Diferitele estimari privind evaluarea BCR au determinat oscilatii importante ale preturilor SIF pe Bursa. Listarea BCR, programata pentru acest an, conform contractului de privatizare, ar putea aduce mai multa transparenta in ceea ce priveste valoarea SIF-urilor, insa reprezentantii acestor societati cred ca procesul ar putea fi amanat.
"Noi am evaluat valoarea bancii dupa valoarea activului net, conform regulilor CNVM privind bancile netranzactionate. Evaluarile se realizeaza pe fondul rapoartelor lunare pe care BCR le trimite atat Bancii Nationale, cat si noua. Toate SIF-urile au o detinere de 6% in cadrul BCR, mai putin SIF Oltenia, care detine o participatie de 6,12% in cadrul bancii, deci valoarea pe actiune ar trebui sa fie in mod normal apropiata", spune Petre Szel, presed