Petrecere fără fast, la Predeal, şi discurs cu reproşuri, la adresa unor lideri comunişti. Sărbătorirea zilei de naştere a lui Nicolae Ceauşescu a continuat şi în „Scînteia“ din 27 ianuarie - un ziar plin de „vibrante manifestări omagiale“, „mesaje şi felicitări“. „Suceava, în familia producătorilor de rulmenţi“ se intitula cel mai mare articol dedicat „sărbătoririi prin muncă a tovarăşului Nicolae Ceauşescu“.
Materialul este semnat de Sava Bejinariu, corespondentul de Suceava al „Scînteia“, şi anunţa „punerea în funcţiune a primei capacităţi de producţie“ a noii fabrici.
Bejinariu spune că inaugurarea a fost puţin în pripă, tocmai pentru a se prinde aniversarea lui Ceauşescu. Producţia adevărată a început ceva mai târziu, în 26 ianuarie 1989 doar s-a tăiat festiv panglica.
Recorduri dictate de partid
Corespondentul povesteşte că „Scînteia“ avea un mecanism bine pus la punct pentru acest gen de materiale ce marcau prin recorduri şi rezultate deosebite zilele importante din timpul dictaturii. „Exista o secţie economică la Comitetul Judeţean de Partid. Acolo ajungeau toate informaţiile de felul acesta.
Se căutau foarte mult aceste ştiri. Trebuia să înveţi cum se redactează, să spui câteva fraze despre tovarăşi la sfârşit, şi asta era. Noi, jurnaliştii, nu inventam nimic. Ce primeam, aia publicam. Dacă informaţiile erau umflate de cei care ni le furnizau, se poate. Dar eu nu inventam nimic“, afirmă Bejinariu.
Corespondenţi propagandişti
Până pe la mijlocul anilor ‘70, corespondenţii „Scînteia“ erau plătiţi de ziar. Lucrurile s-au schimbat şi toţi jurnaliştii din provincie au devenit activişti propagandişti - erau angajaţi la Secţia de propagandă a Comitetului judeţean al PCR.
Despre articolul cu fabrica de rulmenţi din Suceava, Sava Bejinariu îşi aminteş