Cu diplomaţia care-l caracterizează, şeful statului a avansat ideea contractării directe a gazului rusesc de către România, evitând să facă referire la conflictul ruso-ucrainean. Potrivit afirmaţiilor făcute la TVR 1, în urma convorbirilor avute cu premierul rus Vladimir Putin şi cu preşedintele Federaţiei Ruse, Dimitri Medvedev, Putin ar fi fost de acord cu contractarea directă a gazului din Federaţia Rusă, nu prin firme intermediare.
Răspunzând unei întrebări, Băsescu a spus că ia în serios propunerea rusă privind implicarea părţii române în proiectul South Stream, menţionând însă că România nu se dezice de proiectele europene la care este parte.
„Imediat ce terminăm Nabucco, susţinem să treacă pe la noi şi South Stream“, a spus Băsescu, citat de Mediafax.
El a menţionat că, în domeniul gazelor, România se confruntă cu o problemă de siguranţă a tranzitului şi de aceea ia în serios South Stream, proiectul de gazoduct ruso-italian, dar numai dacă UE va constata că propriul ei proiect, Nabucco, nu poate fi realizat.
Marea problemă: siguranţa tranzitului
Întrebat dacă Nabucco este o variantă sigură, în condiţiile în care o parte din gaz ar trebui să vină din Iran, ţară ce nu se bucură de încredere în prezent, Băsescu a dat asigurări ferme că „în momentul în care europenii vor constata că proiectul Nabucco nu poate fi realizat din lipsă de sursă de aprovizionare, România va privi cu toată încrederea la South Stream. Până atunci, însă, suntem ţară europeană“, a subliniat Băsescu. „Vrem o relaţie foarte bună cu Federaţia Rusă, vrem să luăm gaz direct de la Federaţia Rusă şi nu prin intermediar, dar nimeni nu ne poate cere să ne dezicem de ceea ce suntem, stat membru al UE“, a continuat preşedintele, respingând posibilitatea unor înţelegeri însoţite de condiţii.
Pe de altă parte, şeful statului spune că pe actualul traseu al gazulu