Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, estimeaza ca, in perioada urmatoare, piata imobiliara se va dezgheta, dar preturile de tranzactionare vor fi mai mici decat anul trecut.
» Domnule presedinte, mai este atractiva piata imobiliara romaneasca pentru investitori?
La ora actuala, sectorul imobiliar se contracta pentru ca multi investitori, nemaifacand profiturile acelea spectaculoase, fie ca isi amana investitia, sau ca o esaloneaza, fie ori o anuleaza. Practic nu o mai fac, aici, la noi. Dar acum nu o poti face nici in Italia, nici in Spania, nici in Franta. Peste o vreme, investitorii isi vor da seama ca tot la noi profiturile sunt mai bune. E clar ca sursa de finantare pe rezidential se va reduce. Ar trebui sa avem o compensare pe investitii in infrastructura din fonduri europene pentru reabilitarea termica a cladirilor si pentru realizarea locuintelor sociale. In aceste conditii, imi place sa cred ca vom avea o crestere, in 2009, fata de 2008. Atentie, dar aceasta crestere este conditionata de finantarea lucrarilor.
Daca nu vor fi bani si nu vor fi refinantate mecanismele de finantare a acestor lucrari, degeaba poti sa faci investitii. Firmele de constructii nu au capital ca sa investeasca, in ideea ca vor lua bani de la Guvern sau de la Uniunea Europeana, peste sase luni sau un an de zile. Cine va supravietui crizei, va trai mai departe. Nu toti vor supravietui acestei crize. Prima mare problema in 2009 este finantarea lucrarilor.
» Ce se intampla acum practic in zona imobiliara?
Derularea unei investitii imobiliare inseamna parcurgerea catorva etape. De exemplu, exista un dezvoltator care vine si baga bani intr-un proiect, cumpara terenul si apoi contracteaza executia lucrarii. In anii precedenti se construia in acest format. Constructia se executa c