Consumul mondial de petrol va scădea anul acesta pentru prima dată în ultimii 25 de ani, ca urmare a recesiunii din statele occidentale, dar şi a diminuării creşterii economice în China şi în celelalte economii emergente. Datele publicate de către Departamentul pentru Energie al Statelor Unite arată că în acest an consumul global de petrol va fi de 85,1 milioane de barili pe zi, în scădere cu 0,8 milioane de barili pe zi faţă de nivelul de anul trecut. În plus, oficialii ameri
Consumul mondial de petrol va scădea anul acesta pentru prima dată în ultimii 25 de ani, ca urmare a recesiunii din statele occidentale, dar şi a diminuării creşterii economice în China şi în celelalte economii emergente.
Datele publicate de către Departamentul pentru Energie al Statelor Unite arată că în acest an consumul global de petrol va fi de 85,1 milioane de barili pe zi, în scădere cu 0,8 milioane de barili pe zi faţă de nivelul de anul trecut. În plus, oficialii americani prognozează că în 2010 cererea de ţiţei la nivel mondial va fi mai mică decât oferta, pentru prima dată în ultimii cinci ani, fapt ce va pune în continuare o presiune pe cotaţiile ţiţeiului.
Preţul petrolului atinsese nivelul maxim istoric de aproximativ 150 de dolari pentru un baril în luna iulie a anului trecut, după trei ani în care consumul la nivel global a fost mai ridicat decât oferta. Odată cu intrarea în recesiune a mai multor state dezvoltate şi cu ieşirea fondurilor speculative de pe pieţele financiare, începând cu toamna trecută, preţul s-a înscris pe un trend puternic descendent, ajungând în prezent la aproximativ 43 de dolari pe baril.
„Preţul petrolului este foarte strâns legat de pieţele valutare şi este afectat de speculaţii. O devalorizare a dolarului, de exemplu, implică imediat o creştere a cotaţiilor ţiţeiului. Mulţi speculatori «s-au jucat» pe pieţele petrolului, aştept