În ultima zi de depunere a ofertelor, companiile interesate de administrarea Fondului Proprietatea au avut parte de surprize: modificarea componenţei comisiei de selecţie şi reanalizarea procedurilor de desemnare a câştigătorului. Săptămâna trecută, pe 22 ianuarie, a fost ultima zi în care firmele interesate să preia rolul de administrator al Fondului Proprietatea au putut să depună oferte. Posibilitatea de a administra cele patru miliarde de euro – la cât este estimată v
În ultima zi de depunere a ofertelor, companiile interesate de administrarea Fondului Proprietatea au avut parte de surprize: modificarea componenţei comisiei de selecţie şi reanalizarea procedurilor de desemnare a câştigătorului.
Săptămâna trecută, pe 22 ianuarie, a fost ultima zi în care firmele interesate să preia rolul de administrator al Fondului Proprietatea au putut să depună oferte. Posibilitatea de a administra cele patru miliarde de euro – la cât este estimată valoarea activelor Fondului – a atras nume grele de pe piaţa financiară. Totuşi, numărul ofertelor depuse este de doar opt, faţă de cele 28 de scrisori de intenţie depuse în august 2008.
În ciuda faptului că rolul de administrator ar putea fi o bună sursă de venituri pentru firma câştigătoare (aceasta fiind remunerată cu un comision care se calculează pe baza valorii activelor), numărul mai mic al ofertanţilor poate fi explicat de criza financiară şi de problemele cu care se confruntă marile grupuri internaţionale, de neîncrederea în mediul politic românesc, dar şi de stângăciile din caietul de sarcini.
Astfel, de pe lista celor interesaţi de administrarea Fondului au dispărut, faţă de luna august, mai multe grupuri financiare de renume, care se confruntă în prezent cu pierderi de ordinul miliardelor de dolari şi beneficiază de ajutoare de stat (Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Goldman Sachs, Fortis)