Masurile anticriza care ar urma sa fie incluse in buget au fost reduse, una dintre cele mai costisitoare propuneri - tichetele de vacanta (cu un impact bugetar de 2 mld. lei) - fiind eliminata.
Varianta de ieri dimineata a planului de masuri anticriza care ar urma sa fie luate in calcul la realizarea proiectului de buget pentru acest an, prezentata de Ministerul Finantelor, prevedea cheltuieli bugetare de numai 17,8 mld. lei (circa 4 mld. euro), fata de cele 27,3 mld. lei (7 mld. euro) cuprinse in planul de la finele saptamanii trecute.
Chiar si asa, deficitul bugetar ar urma sa fie de 2,4% din PIB, in conditiile in care tinta de deficit a guvernului este de 2 - 2,2% din PIB.
Noua varianta a planului de masuri anticriza elimina o parte din prevederile de la finele saptamanii trecute, dar majoreaza cheltuielile pentru unele prevederi si introduce precizari pentru altele.
Cea mai importanta masura la care au renuntat autoritatile este introducerea in procedura de urgenta a tichetelor de vacanta care ar fi urmat sa aiba un impact bugetar de 2 mld. lei. De asemenea, s-a renuntat la varianta mariri ajutorului de somaj la 75% din castigul salarial mediu brut realizat in ultimele trei luni (care ar fi costat bugetul
1,9 mld. lei), la reglementarea platii TVA la incasarea facturii (0,938 mld. lei) si la mentinerea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut anual (1,5 mld. lei).
Noua varianta a planului nu mai cuprinde nici sustinerea producatorilor auto si de componente auto pentru modernizarea productiei si tehnologiilor care ar fi costat 1,8 mld. lei.
In ceea ce priveste neimpozitarea profitului reinvestit, ultima varianta a planului introduce mentiunea ca masura se aplica profitului reinvestit in tehnologie si echipamente - care ar urma sa aiba un impact bugetar de 3,44 mld. lei.
De asemenea, reabilitarea